Kööpenhaminan joulumarkkinat – Pentti Koivu

Wien, Brüssel, Strasbourg, Köln, Lontoo, Budapest, Tukholma, Göteborg, Tallinna, ja Suomen Turku ja Helsinki ovat pärjänneet mainiosti eurooppalaisten joulukaupunkien epävirallisissa arvioinneissa. Samaan sarjaan voisi liittää Tanskan Kööpenhaminan.

Lento Kööpenhaminaan kestää vajaat kaksi tuntia, pilettejä saa edullisesti, siitä pitää huolen lentoyhtiöiden ankara kilpailu matkustajista. On viisainta varmistaa, sisältyykö matkalaukun mukaanotto hintaan, mikäli käsimatkatavaran lisäksi kapsäkki on tarpeen.

Lentokentältä juna kiidättää 12 minuutissa Kööpenhaminan päärautatieasemalle, joka on vastapäätä Tivolia. Junapiletit ostetaan automaatista, junissa niitä ei myydä. Hinta on 36- tanskankruunua suuntaansa (joulukuu 2017).

Professori, arkkitehti Jan Gehl suunnitteli vuonna 1961 avatun kävelykatuverkoston, sen pääkatu tuntee nimen Strøget. Kävelykadut ovat suosittuja, sankat ihmismassat vaeltavat katuja, joiden varrella ovat kahvilat, ravintolat ja liikemyymälät. Ehkä ihmisten tiheys kaduilla ja autottomuus on säästänyt yliajajaterroristeiltä, eivät mahdu sekaan.

Strøgetin varrella on Chritsmas Market ja toinenkin joulumaailma, kojuja, makeisia, glögg’iä. Lunta on aniharvoin, sen korvaa näyteikkunoiden somistukset, valkoisia kukkarakennelmia, fantasia maisemia. Jouluvaloja, -sydämiä, -kelloja, köynnöksiä on katujen yllä. Tavaratalot seinät on peitetty valoköynöksin, sähköä ei säästellä.

Polkupyörätaksit ovat yleistyneet Kööpenhaminan katuverkostossa, niillä pääsee kätevästi lähialueita tarkastelemaan. Pölser-myyntikärryt on kööpenhaminalainen erikoisuus, niitä on lähes jokaisessa kadunkulmassa, vaaleanpunaista makkaraa myydään hot-dogin tapaan. Katuruokien ykkösvaihtoehtoja ovat vohvelikioskit.

Conditoriet La Glace sijaitsee Strøgetin poikkikadulla, Skoubogade, luotisuora Strøget tekee siinä kohdin jyrkähkön mutkan. Cafe’n kakku-ikkunoiden taakse pysähdytään hämmästelemään ja ihailemaan kakkuvalikoimaa, kahtakymmentä lajia onkin tarjolla.

La Glace on toiminut vuodesta 1870 alkaen. Tuotteet tilataan ja maksetaan kassalle, tarjoilija tuo ostokset pöytään. Cappuccinoa ja muita muodikkaita kahvilajeja ei ole tarjolla, perinteinen kahvi ja tee ovat valikoimissa, kuten tanskalaiset wienerit.

Kööpenhaminan eduksi ovat koituneet sen rikkaat asukkaat, hyvänä esimerkkinä on upporikas laivanvarustaja Mærsk Møller. Herra Møller lahjoitti kotikaupungilleen vuonna 2005 hulppean Oopperatalon. Valtaisa rakennus hallitsee Christianshavnin puoleista rantamaisemaa. Parhaiten paikalle pääsee vesibussilla, lähtöpaikka on Det Kongelige Teaterin edustalta, Nyhavnin kanaalin rannan kärjestä, vastapäätä Oopperarakennusta. Vesibussilla matka taittuu muutamassa minuutissa.

Toinen merkittävä lahjoitus on vuodelta 1913, The Little Mermaid, Den Lille Havfrue, Merenneitopatsas, se on vuosikymmenestä toiseen Kööpenhaminan ykköskuvattu turistikohde. Olutpanimon perustajan poika, varakas paroni Carl Jacobsen tykästyi H.C.Andersenin sadun hahmoon balettiesitystä katsoessaan. Carl Jacobsen tilasi merenneitoa esittävän patsaan ja lahjoitti sen Kööpenhaminan kaupungille.

Kööpenhaminasta pääsee sutjakkaasti junalla Ruotsin puolelle. Juutinrauman silta valmistui vuonna 2000 ja mahdollistaa pikavierailun Kööpenhaminasta Malmöön. Passi tai virallinen henkilötodiste on esitettävä Tanskasta lähdettäessä Ruotsiin.

Pentti Koivu

Valokuvia; Strøgetin kävelykatu ja sen näyteikkunoita, Christmas Marketin kojuja, Nyhavnin Glögg-koju, Conditoriet La Glasen kakkuja, Magasin tavaratalon valot.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.