Kestävän tulevaisuuden puolesta

Ihmiskunnan hyvinvointi on riippuvainen luonnon, kasvien ja eläinten hyvinvoinnista. Meille luonnosta huolehtiminen on tapa toimia.

Omilla toimillamme voimme vaikuttaa ilmastonmuutokseen, luonnon ja eläinlajien monimuotoisuuteen sekä jälkeemme tulevien ihmis- sekä eläinsukupolvien elämänlaatuun.

Metsien ja luonnon suojeluun on helppo osallistua. Voit esimerkiksi:

 1. Ostaa LUONNONPERINTÖSÄÄTIÖN avulla suojeltavia metsäalueita. Yhdellä eurolla saat kaksi neliömetriä ikimetsää.
 2. Valita ilmaston kannalta edullisempia tapoja matkustaa kuten juna ja linja-auto.
 3. Suosia lähimatkailua sekä pieniä ja paikallisia palveluntuottajia
 4. Istuttaa puita. Yksi iso puu voit tuottaa riittävästi happea 2-4 ihmisen tarpeeseen.
 5. Osallistua Suomen Luonnonsuojeluliiton ja WWF:n toiminnan tukemiseen.
 6. Kierrättää vaatteet, roskat, huonekalut ja kaikki muut kierrätyskelpoiset asiat.
 7. Suosia kasvis- ja lähiruokaa
 8. Säästää energiaa, vettä ja sähköä
 9. Välttää turhia hankintoja ja kertakäyttöisiä tavaroita
 10. Laskea oma hiilijalanjälkesi Suomen ympäristökeskuksen Ilmastodieetti.fi-laskurilla

Miten matkapaketin hiilijalanjälki lasketaan?

Hiilijalanjäljen laskeminen matkapaketeille perustuu matkan eri elementtien aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen yhteenlaskemiseen, esimerkiksi:

 1. Bussikuljetus: Päästöt lasketaan ottamalla huomioon matkan pituus, bussin polttoainetyyppi ja kulutus. Esimerkiksi, jos tiedämme bussin kuluttavan tietyn määrän dieseliä 100 kilometriä kohden, voimme laskea tästä syntyvät CO2-päästöt. Jos bussi esimerkiksi kulkee 100 kilometriä Neste MY biopolttoaineella, sen tuottama hiilijalanjälki noin 1,2 kg CO2e. Tämän voi vielä jakaa bussimatkustajien määrän kesken.
 2. Majoitus: Hotellien tai muiden majoituspaikkojen päästöt lasketaan yleensä perustuen rakennuksen energiankulutukseen ja -lähteisiin. Tämä sisältää esimerkiksi lämmityksen, jäähdytyksen, veden kulutuksen ja valaistuksen. Suomessa keskimääräiset hiilidioksidipäästöt yhden yön hotelliyöpymisestä ovat arviolta 10 ja 30 kg CO2e välillä. Yleensä yhden ja kahden hengen huoneessa edellämainittujen kulutus on sama, joten olisi järkevää jakaa huone kahdelle tai useammalle henkilökohtaisen hiilijalanjäljen pienentämiseksi.
 3. Ruokailu: Ruokailun osalta lasketaan päästöt, jotka syntyvät ruoan tuotannosta, kuljetuksesta ja valmistuksesta. Erilaisilla ruoka-aineilla on erilaisia hiilijalanjälkiä, esimerkiksi lihatuotteet ovat yleensä kasvisruokia päästöiltään suurempia. Tästä syystä on järkevää ruokailla ravintoloissa, joissa tarjoillaan sesongin mukaista lähiruokaa.

Kun matkapaketin kaikki osa-alueet lasketaan yhteen, saadaan kokonaisuudelle hiilijalanjälki. Tämä auttaa ymmärtämään matkan ympäristövaikutukset ja tarjoaa mahdollisuuden tehdä kestävämpiä valintoja.

Uudenmaan Seuramatkat Oy on allekirjoittanut Helsinki Declaration – julistuksen, jossa sitoudumme toimimaan kestävän matkailun puolesta.

Helsinki Declaration on Suomen matkailuelinkeinon sitoumus kestävään kehitykseen. Julistus on yrityksen sitoumus ryhtyä kehittämään toimintaansa kestävämpään suuntaan. Allekirjoittamalla julistuksen yritykset/organisaatiot sitoutuvat periaatteisiin, joiden pohjalta ne toteuttavat kukin omia konkreettisia toimenpiteitään.

Helsinki Declaration -julistus.pdf

Helsinki Declaration in English.pdf

Helsinki Declaration -prosessia koordinoi Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL.

Uudenmaan Seuramatkat Oy osallistuu EU:n COSME-rahoitteiseen SUSTOUR-projektiin 2022 – 2023

Sustour Carbon management program, eli hiilidioksidipäästöjen hallintaohjelma käsittää ohjausta, koulutusta ja sertifioinnin. Projektin tuottajana toimii Travelife for Tour Operators and Travel Agencies. Koulutusjärjestelmä on räätälöity matkatoimistoille ja matkanjärjestäjille ja sen päämääränä on hiilidioksidipäästöjen minimoiminen matkapaketeissamme. Lopullisena tavoitteena 0% hiilidioksidipäästöt matkapaketeissa vuoteen 2030 mennessä.

Suomessa projektin yhteistyökumppanina on Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL.

Sustainable Travel Finland – Kestävän matkailun puolesta

Olemme mukana Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmassa tavoitteena saavuttaa Sustainable Travel Finland sertifiointi vuoteen 2025 mennessä.

Lisätietoja ohjelmasta: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/vastuullisuus/sustainable-travel-finland

Tulevia toimia: Sitoutuminen Glasgow Declarationin mukaisiin ”nollapäästövähennyksiin”

”Glasgow’n julistus korostaa kiireellisen toiminnan tarvetta ilmastonmuutoksen torjumisessa matkailualalla. Sen tavoitteena on vahvistaa sitoumuksia, jotka tukevat maailmanlaajuisia päämääriä vähentää päästöjä puolella seuraavan vuosikymmenen aikana ja saavuttaa Netto Nolla -päästöt mahdollisimman pian ennen vuotta 2050.” Lähde: The World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism.

Lisätietoja ohjelmasta: The Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism

Uudenmaan Seuramatkat toimii kestävämmän matkailun edistämiseksi

 • Tuotamme bussilla toteutettavia lähimatkoja
 • Tuotamme bussilla toteutettavia kotimaan matkoja
 • Tuotamme bussilla toteutettavia ulkomaan matkoja
 • Bussimatkamme ajetaan 100% jätteistä ja tähteistä valmistetulla uusiutuvalla NesteMY polttoaineella yhteistyössä Hyvinkään Liikenne Oy:n kanssa.
 • Suosimme paikallisia palveluita ja toimijoita
 • Suosimme lähiruokaa
 • Suosimme paikallisia majoitusvaihtoehtoja, jotka ovat mukana kestävän matkailun edistämisessä
 • Suosimme paikallisia ja vastuullisia laivayhtiöitä esim. Eckerö Line
 • Suosimme paikallisia ja vastuullisia lentoyhtiöitä esim. Finnair sekä suoria lentoja
 • Pyrimme lisäämään matkailijoiden viipymää kohteessa
 • Tuemme luonnonsuojelutyötä
 • Olemme ostaneet ikimetsää Luonnonperintösäätiön kautta
 • Olemme mahdollistaneet puiden istutuksen asiakkaillemme
 • Olemme adoptoineet oman mehiläispesän
 • Laskemme matkapaketeillemme hiilijalanjäljen ja pyrimme minimoimaan sen tuottamissamme matkoissa mahdollisuuksien mukaan.
 • Olemme aktiivisesti mukana kehittämässä tehokkaita tapoja edistää vihreää siirtymää matkailualalla yhteistyössä alueellisen matkailunedistämisorganisaation (DMO) HelsinkiNorth Ry:n kanssa.

Järjestämme ryhmille mahdollisuuden osallistua erilaisiin luonnon hyväksi tehtäviin vapaaehtoistöihin tai tuotamme yhteisyökumppaneittemme kanssa teille räätälöidyn ohjelman ja koko päivän paketin kuljetuksineen ja ruokailuineen. Esimerkiksi:

 • Haitallisten vieraslajien kitkeminen
 • Puiden istutus
 • Roskien keräilykierros
 • Luonnonsuojelukoulutus
 • Opastettu tutustuminen mehiläispesän toimintaan
 • Uudistavan matkailun räätälöidyt matkapaketit yhteistyökohteisiimme
 • Monenlaiset aiheeseen liittyvät ohjelmat, retket ja pidemmät matkat kauttamme

Ota yhteyttä tai tule käymään, niin katsotaan juuri teille sopivia vaihtoehtoja: info@uudenmaanseuramatkat.fi