Vilnan jouluilme yllätti – Pentti Koivu

Liettua on suomalaiselle ”helppo maa”. Kellon aika on sama, euro on käytössä, tosin hintaerot ovat merkittäviä. Liettuan hinnat ovat huomattavasti Suomea edullisempia.

Vilnan lentokentältä keskustan hotelliin taksimatka maksoi kahdeksan euroa, matkaa on viisi kilometriä. Lento Helsingistä Vilnaan kestää vajaat kaksi tuntia.

Taksien suhteen oltava tarkka, vapaa auto on parasta ottaa taksitolpalta, katolla oltava taksia osoittava kyltti ja sisällä mittari, joka on kytketty päälle. ”Vapaan taksiliikenteen” autoja on tarjolla, joiden hinnat ovat kaksin-, jopa kolminkertaisia.

Paluumatkani taksi edusti tätä ryhmää. Taksin otin hotellin edestä tolpalta, kattokyltti oli, taksimittari oli ja pyöri vinhasti. Lentokentällä mittarilukema oli 23- euroa. Mitä tästä opin, enpä tiedä.

Hop on – Hop off bussikierros ydinkeskustassa maksaa 9- euroa ja laajennettu kierros 12- euroa, kesto reilu tunti. Valittavana on 12 kieliversiota, mukaanlukien, norja, ruotsi ja  suomi. Cappuccino tasokahvilassa parin euron luokkaa, leivokset 3-5 euroa kappale.

Kielellisesti ollaan kaukana toisistamme, toisaalta turistikohteissa osataan englantia ja myyntikojukauppiaat tietävät kertoa hinnat englanniksi, lukusanat, ja sehän riittää.

Liettuan pääkaupungissa Vilnassa on runsaat 500 000 asukasta, laajennetulla alueella on 300 000 asukasta lisää, yhteensä Suur-Vilnassa on noin 800 000 ihmistä.

Gedimino prospektas, Vilnan / Vilinius pääkatu on vaihtanut historiansa aikana nimeään seitsemän kertaa, poliittisen ja kulttuurillisen voimasuhteen mukaan; Adolf Hitler, Stalin ja Lenin odustivat aikansa voittoisia valloittajia ja poliittisen piirin ylintä päätäntävaltaa.

Joulun valot kattavat pitkän Gedimino-pääkadun, sinertävät koristevalot sävysävyyn näkyvät iltahämärässä paremmin kuin päivällä. Rakennusten parveikkeilla seikkailevat lumiukot, tontut ja joulupukit sovussa. Läheisen joulumarkkina-alueen jättikuusi on koristeltu myös sinertävin valovärisävyin. Yleisnäkymä on tyylikäs ja hillitty.

Toki joulunpunaista on liikeyritysten näyteikkunoissa ja ovenpielissä, Town Hall aukion eli keskustorin jättikuusen oksille on ripustettu valtaisia kirkkaanpunaisia rusetteja ja kultapalloja, latvassa loistaa isokokoinen monisakarainen joulutähti.

Hotel Panoramasta on nimensä mukaisesti komea näköala, kaupunkisilhuetti öisin on muistiinpainuvaa nähtävää. Vilna, Liettua on oiva kaupunkimatkakohde, edullinen ja näkyisä.

 

Pentti Koivu

 

Valokuvia; Vilnan jouluisia katuvia, rusetein koristeltu joulukuusi, hotellin sisäänkäynti, polkupyörä koristejouluvaloin, jouluseimi, konditoriatuotteita, värikylläisiä leivonnaisia. Hotel Panoramasta on nimen mukaisesti komea näköala, kaupunkisilhuetti öisin. Vilna, Liettua on oiva kaupunkimatkakohde, edullinen, mielenkiintoinen, Tarton veroinen.

P.S Gedimino, Vilnan / Vilinius pääkatu on vaihtanut nimeään seitsemän kertaa, poliittisen ja kulttuurillisen voimassaolovaiheen mukaan; Adolf Hitler, Stalin ja Lenin odustivat aikansa voittoisia valloittajia ja poliittista ylintä päätäntävaltaa. Tyylikäs värikavalkadi = nykyaikaa.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.