Pohjoismaisia joulumarkkinoita vuonna 2013 – Pentti Koivu

Tukholman joulumarkkinat

Tukholman uusin joulumarkkinakeidas on Södermalmin Hornstulls Strandilla, jättisuuren Liljeholmsbronin sillan alla tai oikeammin sanottuna sen läheisyydessä, siinä ranta-alueella. Hornsgatania pitkin Långholmsgatanin yli ja on laskeuduttava portaat Hornstulls Strandille.

Viking Linen terminaalilta on neljän kilometrin kävelymatka Hornstullsiin. Toinen mahdollisuus on ajaa metrolla, joka lähtee keskustasta T-Centralenilta. Kyytiin voi nousta myös Slussenin metroasemalta. Valitse metrolinja T13 Norsborgiin tai T14 Fruängeniin, jää pois Hornstullin asemalla. Silja Linellä matkustava voi nousta metroon Gärdetin asemalta, ajaa T-Centralenille ja vaihtaa T13 tai T14 metrolinjojen kyytiin. Jää pois, kuten edellä.

Hornstullin joulumarkkinat ovat avoinna viikonloppuisin, joulukuun puoliväliin asti. Järjestäjät eivät ole asettaneet kauppiaille mitään rajoitteita myytäville tuotteille, eikä haeta markkinoille perinnejoulua. Idea on uutuuttaan vielä hiukan hakusessa, kohderyhmänä ovat nuoret perheet ja perinnejouluun kyllästyneet. Kirpputorin toimintaa sivuavien joulumarkkinoiden tuotevalikoiman määrittelevät kauppiaat, oman makunsa mukaan, se mikä kaupaksi menee. Made in PingPong saattaakin lukea monien tuotteiden pohjassa.

Skansen, Stortorget ja Gamla Stan panostavat perinnejouluun ja asiakkaansa ovat hiukan vanhempaa väkeä. Skansenin alue muistuttaa huvipuiston ja Seurasaaren ulkoilualueen ja Korkeasaaren sekoitusta. Huvipuiston osuus on vaatimattomin. Djurgårdenin saarelle ja Skansenille pääsee näppärästi Tukholman kaupungin ainoalla raitiovaunulla, n:o 7. Päätepysäkki keskustassa on Sergelintorin, Sergels torgin tuntumassa. NK-tavaratalon edessä on myös pysäkki. Lipuntarkastaja-rahastaja myy pilettejä. Spårväg City liikennöi läpi vuoden. Skansenin huvipuiston portin edustalla on pysäkki. Vaunu jatkaa Prins Eugens Waldemarsudden palatsin läheisyyteen.

Stortorget ja Gamla Stan toimivat läpi vuoden turistien ehdoilla. Tuotevalikoimiin lisääntyy jouluun liittyvät tuotteet. Stortorgetilla se näkyy lähinnä kukkavalikoimissa. Gamla Stanin ilme on kesät ja talvet turisteille suunnattu ja joulu ei tee poikkeusta.

Kööpenhaminan joulumarkkinat

Kööpenhaminan joulu keskittyy pitkälti kävelykatujen varrelle, Strøget on niistä tunnetuin. Joulupukkeja, joulutonttuja ja muuten vaan kaupalliseen jouluun vihkiytyneet ovat liikkeellä. Ilveilijät, temppuilijat, soittajat, laulajat, orkesterit, jonglöörit ja ihmispatsaat esittävät taitoja. Muutaman kymmenen metrin välein kohtaa uusia katutaiteilijoita, heitä tuntuu riittävän.

Uutuutena oli naispuolinen ihmispatsas, jollaista en ole ennen kohdannut. Ilmassa istuva tai oikeammin leijuva fakiiri oli villi näky. Huopaan verhoutunut nuorukainen istui ilmassa, tyhjän päällä. Salaisuutensa taisi piiloutua läheisyydessä olevaan kärryyn, josta huolehti apulainen.

Hyvinvoinnin joukkoon on ilmestynyt lukuisat rahanpyytäjät, laitapuolen kulkijoita, jotka illalla kääriytyvät makuupusseihin tai huopapeittojen sisään. Vähäinen omaisuutensa on vierellään.

Keski-Euroopassa esiintyviä nuoria naisia vauvan tai lapsen kera, ei näy näillä leveysasteilla kadunliepeillä, eikä kirkkojen portaikoilla. Lienee liian kylmää, joten rahanpyytäjinä esiintyvät naiset lapsineen pysyttelevät poissa. Ohikulkijoiden säälintunne voisikin vaihtua vihaksi.

Strøgetiltä erkanee Jorcks Passage kauppakäytävä, joka jatkuu Fiolstraedenina ja päätyy Nörreportin risteykseen. Kauppahalli ruokamyymälöineen ja kahviloineen ja ravintoloineen on tutustumisen arvoinen. Myynnissä on ruhon puolikkaita, lampaan kruunuja, sisäelimiä ja äyriäisiä ja muita meren antimia. Tanskalaisia voileipiä on tarjolla monen sorttista, ovat hyviä.

Kävelykatu Strøgetin ylellisyysliikkeiden ikkunat on somistettu lumi-ilmeeksi. Valkoisia asusteita, koristeita ja niiden lomassa valkoisia ankkoja, jääkarhuja ja pikkulintuja. Jääkarhut muistuttavat Grönlannista, joka on osa Tanskaa. Tanskalaisten mielestä joulupukki onkin kotoisin Grönlannista.

Ravintoloiden sisäänheittäjät ovat katujen varsilla, kyltit kertovat päivän erikoistarjouksista. Parturit ja kampaajat ovat toinen ryhmä, jotka mainostavat kävelevien ihmiskylttien avulla. Tapanani on leikkauttaa hiukset ulkomaanmatkoilla, kun tilaisuus ja tarve osuvat kohdalleen.

Joulutarvikkeiden alennusmyynti alkoi jo pari päivää ennen jouluaattoa, alennus on 40 %. Postikorttien lähettäjien on syytä huomioida, postikorttien myyjät eivät välitä postimerkejä. Postimerkit pitää käydä ostamassa postitoimistoista, jotka ovat avoinna viikonloppuisinkin.

Pølser-myyntikärryt ovat tanskalaisten ikioma juttu. Kojuja on kadunvarret täynnään. Kyse on vaaleanpunaisesta makkarasta, joka tarjoillaan hot-dogin tapaan. Niiden oheen on ilmestynyt kebab-paikat ja hampurilaisia myyvät ketjut. Kahviloita on runsaasti ja wienervalikoimat ovat laajat. Ravintoloita ja oluttupia on joka korttelissa. Hinnat ovat suunnilleen Helsingin tasoa.

Kööpenhamina on vajaan kahden tunnin lentomatkan päässä. Lentoyhtiöiden kilpailu on pudottanut hinnat kohtuulliselle tasolle, kannattaa tehdä vertailuja. Samalla itsepalvelu on lisääntynyt. Matkailijan on kirjauduttava itse automaatin kautta lennolleen. Kone tulostaa maihinnousukortin ja matkatavarakuitin, joka on kiinnitettävä matkalaukkuun. Nosta kapsäkki liukuhihnalle ja kohdista lukijalaitteen punainen valojuova koodiviivoille. Hetken kuluttua kapsäkki katoaa kohti ruumaa. Lentoyhtiöiden tavat matkalle kirjautumisessa vaihtelevat.

Istuinpaikan numero on entiseen malliin maihinnousukorttiin merkitty tai se ilmestyy matkapuhelimen näyttöön.  Automaatit osaavat suomea, ainakin Norwegianin lennoilla, esimerkiksi Oslon ja Kööpenhaminan lentokentillä.

Pentti Koivu

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.